hårtabNyheder Oplevelser & Livsstil 

Årsagerne til hårtab

Lav selvtillid og selvværd er efterhånden en folkesygdom, og der findes mange årsager til, hvorfor vi ikke er glade i dagligdagen. Siden århundredskiftet har vores verden ændret sig drastisk – den er blevet mere dynamisk, tilgængelig og ikke mindst misvisende af virkeligheden. De sociale medier fylder mere og mere, men giver et forkert billede af virkeligheden. Mange såkaldte influencers laver opslag af dem selv, som er iscenesat og redigeret til perfektion. Det er ærgerligt, eftersom det giver et forkert billede af deres udseende og virkeligheden. Når vi eksponeres for mænd og kvinder med en fyldig og opsat hårpragt, så rammer det os hårdt, når vi ikke selv har det.  

Både mænd og kvinder med tyndt hår eller manglende hårvækst kan opleve mangel på selvtillid og selvværd. Håret er vigtigt for os, og når det bliver taget fra os, vil vi opleve en identitetskrise samtidig med, at vi sammenligner os med den perfekte verden der konstant præsenteres for os.

børste med hår

Kan du overhovedet gøre noget?

Der findes desværre ingen kur mod hårtab eller tyndt hård, men du kan stadig gøre nogle ting for at sikre dig, at tabet er minimalt. Der er nemlig mange ydre og psykologiske faktorer, der påvirker vores krop og dermed hårvækst.

Nogle af de hyppigste årsager til hårtab kan være:

  • Genetiske faktorer spiller en væsentlig rolle, når det kommer til hår eller mangel derpå. For mænd handler det særligt om testosteron, og hvordan deres krop reagerer på hormonet dihydrotestosteron (DHT).

  • Stress og traumer kan periodevis påvirke dit testosteron niveau uanset om du er kvinde eller mand, hvilket har en kæmpe indflydelse på væksten af dit hår. Ved mindsket stress vil det typisk vende igen, og du vil få din elskede hårpragt tilbage.

  • Sundhed har sit at skulle sige, og blandt andet vitaminer og mineraler er med til at holde vores krop kørende. Kommer vores krop på overarbejde, kan det mærkes på hele linjen. Derfor er det ikke unormalt at en kvinde fx oplever tyndere hår eller ligefrem hårtab efter en graviditet eller menstruationscyklus.

  • Bekæmpelse af forurening står meget højt på to-do listen i de fleste lande. Ved at gøre dette, så hjælper vi ikke kun miljøet men også vores eget generelle helbred. Forurening i vand og luft kan efterlade partikler i vores hovedbund som vi ikke har særligt godt af. 

  • Som vi nok har fundet ud af på dette punkt, så er håret meget følsomt overfor ændringer i kroppens naturlige balance. Derfor kan medicin have en stor indflydelse i fortyndingen af dit hår, da der bliver afgivet en masse stoffer i kroppen som kan ændre i den naturlige balance.

  • Maden som vi spiser, har også stor indflydelse på vores generelle helbred. Som sagt er vitaminer og mineraler essentielt, men en balanceret kost kan have lige så meget at skulle sige. For meget fedt i maden og hurtigt vægttab kan give dig problemer i form af manglende vitaminer og mineraler, som i sidste ende også kan give dig et hårtab.

Desværre er der ingen kur for hårtab eller tyndt hår, men du kan give dig selv de bedste forudsætninger ved at leve sundt.

Relateret nyheder