El tavleNyheder 

Det skal du vide om el tavler

El tavler er en af de vigtigste dele i elinstallationen i dit hjem. Herfra kommer forsyningen fra elnettet til din installation. Det er også i el tavler, at sikringer og fejlstrømsafbrydere sidder. Herfra beskytter de elinstallationen. Du kan læse mere om installation af el tavler i dit private hjem hos Reel-instalation.

Hvorfor skal du investere i en ny el tavle?

Det overordnede argument for at skifte ældre el tavler ud er, at det giver en bedre sikkerhed. Det kan være nødvendigt at skifte disse ud i gamle boliger eller når du renoverer f.eks. køkken eller badeværelse. Samtidig kan du være nødt til at renovere dit hjems el eller udskifte ældre stofledninger. I sådanne tilfælde er el tavler en fornuftig investering.

Hvad skal du være opmærksom på ved udskiftning af el tavler?

Det kan være en god idé at få professionelle til at udskifte din el tavle. Her bliver der taget højde for dine ønsker, og tavlen er skræddersyet efter installationerne i din bolig. Her er en liste over yderligere komponenter, du kan overveje at installere i el tavler:

  • Transientbeskyttelse

Dette er en yderligere sikkerhed i el tavler. Den påvirker at dit el-udstyr er beskyttet mod overspændinger, brand og lynnedslag i omegnen af hjemmet.

  • Kombirelæer

Dette er en automatsikring kombineret med en indbygget fejlstrømsafbryder (RCD). Hvis du sætter den på dit lys, fyr eller andre opvarmningsenheder, beskytter den mod drift nedbrud af disse

Tag forbehold for fremtidsprojekter

Når du bestiller en eltavle hos professionelle, er det vigtigt, at den er skræddersyet til dine behov. Du bør overveje, hvilke fremtidsprojekter du har i hjemmet. Fremtidige renoveringsprojekter giver behov for ekstra strøm. Det kan være renoveringer af køkken, badeværelse, en ny hems eller en ny garage. Det kan også være, du i fremtiden regner med at købe en el- eller hybridbil. Har du taget højde for disse fremtidsprojekter, kan du allerede fra start få en eltavle med den rigtige kapacitet.

Hvad siger loven om el tavler?

Det kan være svært at gennemskue reglerne for, hvornår el tavlen er rigtigt placeret i dit hjem. Her er XX antal regler:

  • Den må ikke placeres i et skab, fordi den har varme, den skal kunne afgive
  • Den skal sidde frit tilgængeligt
  • Den skal sidde mindst en meter over gulvets niveau
  • Den må max sidde 2,2 meter over et færdigt gulv
  • Eltavlen skal være CE mærket

Desuden skal den tydeligt være mærket med tilhørsforhold og strømværdier. Dette skal tydeligt kunne aflæses under hver automatsikring. Et eksempel er, at der f.eks. ved en kogeplade på 15 ampere skal stå: ”Kogeplade. Max 15 ampere”. Normalt er det montørens job, som også sætter eltavlen op og monterer den. Jordledere og beskyttelsesledere skal også mærkes med deres tilhørsforhold.

I nyere el tavler behøver du ikke at skifte sikringerne. Her er det lovpligtigt, at automatsikringer og fejlstrømsafbrydere (RCD) er indbygget. Dette beskytter mod stød fra elektronikken. Samtidig er det et lovkrav, at der også er installeret jordspyd. Sørg også for, at målerammen bliver udskiftet, så der er mulighed for, at elselskabet kan fjernaflæse elforbruget.

Relateret nyheder