IPRBusiness & Erhverv 

Dét skal du vide om immaterielle rettigheder (IPR)

Ejer du din egen virksomhed? Så ved du sikkert allerede, at det bestemt ikke er nemt at være virksomhedsejer. Som chef er det dit ansvar, at dine medarbejdere trives, og at de gør dét arbejde, som du har hyret dem til at varetage. Du skal også sørge for, at dine kunder er tilfredse med din virksomheds ydelser, og at virksomhedens online tilstedeværelse kører som smurt. Dertil skal du sikre, at dine konkurrenter ikke ulovligt kopierer din produktion eller dine idéer. Og i den forbindelse kan du med fordel gå ind på https://nemrettighed.dk/ og finde dig en advokat, der har immaterielle rettigheder som speciale.

IPR

De to grundlæggende former for rettigheder

Der findes grundlæggende set to forskellige former for rettigheder – materielle og immaterielle. Materielle rettigheder forbinder sig til ting, der har et fysisk format. Hvis din virksomhed for eksempel fremstiller smykker, vil du, når du sikrer dine materielle rettigheder, sørge for, at andre smykkefirmaer ikke kopierer en vis model i dit udvalg. Hvis din virksomhed derimod ikke fremstiller fysiske produkter, vil det være dine immaterielle rettigheder, som du skal have styr på. Immaterielle rettigheder knytter sig til ikke-fysiske ting som slogans eller banebrydende idéer, og hvis du har immaterielle rettigheder over noget, er det op til dig, hvem der må bruge disse rettigheder, og i hvilke sammenhænge de må bruge dem. Immaterielle rettigheder, som forkortes til IPR, er den danske oversættelse af Intellectual Property Rights, og når du har immaterielle rettigheder, er du kort fortalt den eneste, der må benytte rettighederne i kommercielt øjeslæt.

Grunden til at du bør få immaterielle rettigheder 

Når du eller én af dine medarbejdere får en god idé, bør I som det allerførste finde ud af, om idéen er ny, eller om der er en anden i jeres branche, som allerede har fået den. Hvis én af jeres konkurrenter har taget patent på idéen, er det bedst, at I finder ud af det med det samme. Så spilder I nemlig ikke jeres tid og resurser på videreudvikling af en idé, som I aldrig kommer til at kunne få rettighederne over. Derimod bør I, hvis I er de første til at få idéen, skynde jer at registrere den. På denne måde sikrer I, at idéen forbliver i jeres navn og ikke bliver snuppet af nogen, der arbejder inden for samme felt som jer.

Sådan får du immaterielle rettigheder (IPR)

Der findes mange forskellige IPR-strategier. Den rette IPR-strategi afhænger helt af, hvilken form for forretning, I fører. Hvis du gerne vil have immaterielle rettigheder over én idé eller noget lignende, har du to muligheder. Du kan varetage opgaven selv, eller du kan hyre en advokat til at klare opgaven for dig. De fleste virksomheder vælger at hyre en advokat, og dét skyldes, at det kun er med en advokat, at du er sikker på, at opgaven bliver varetaget omhyggeligt og korrekt. Hyrer du Nemrettighed, får du dertil adgang til et hold af advokater, som alle specifikt er specialiserede i immaterieller rettigheder.

Relateret nyheder