lædermøblerHus & Have Nyheder Oplevelser & Livsstil 

Sådan gør du dine lædermøbler glæde


Læder er nok et af de ældste materialer, der findes. Vi har brugt læder siden stenalderen, højst sandsynligvis i flere hundrede tusinde år. Da mennesker begyndte at trække mod nord fra de afrikanske stepper mødte de et tiltagende koldere klima. Nogen må så have haft den ide at man kunne klæde sig i dyreskind, når man nu ikke selv havde en varmende pels. Og det fungerede så godt, at vi stadig gør det.

Selv i dag, hvor vi har så mange fantastiske syntetiske materialer, er læder stadig vigtigt. Vi bruger det til sko, til tasker, tøj og ikke mindst læderfedt til møbler. Læder er meget alsidigt. Der findes læder, der er så fin, blød og tynd, at det næsten ikke er til at tro. I den anden ende af skalaen er der centimeter tykt bøffelhud, som af afrikanske stammer blev brugt til skjolde, der kunne modstå geværkugler.

Læder er et udmærket materiale til møbler. Det er sejt, kan holde i 100 år, og ser også rigtig godt ud. Men for at du kan få glæde af dine lædermøbler, skal de plejes på den rigtige måde. Lædermøbler fx har brug for læderfedt til møbler.

Et åndbart materiale, der reagerer på omverden

Læder kan i dag garves på måder der gør det 100% vandtæt. Læder er porøst og derfor åndbart. Det er også en af hovedgrundene for, at læder stadig er uovertruffen til mange formål. Selv med højteknologi er det svært og dyrt, at lave syntetiske materialer, der er så åndbare som læder. Men denne porøsitet har også sine ulemper.

Den største ulempe er, at læder absorberer fugtighed fra den omgivende luft. Hvis luften er meget fugtig, kan det endda ødelægge læderet over tid. Fugtigt læder kan blive muggen, endda skimle og med tiden blive nedbrudt af skimmelsvamp og bakterier. Der findes også insekter, der med glæde vil spise det, hvis det allerede er opblødt og fugtigt.

I porerne kan der samles mange bakterier, hvis mikroklimaet er gunstigt for dem.

lædersofa

Læderfedt til møbler både nærer og beskytter læder

Levende hud har sine egne fedtceller. Disse holder huden smidig og vandafvisende. Fedtet beskytter også huden mod udtørring og sørger for at den ikke kan absorbere mere fugtighed end godt er. Men selvom læderfedt til møbler er en slags ”levende” materiale, så er det jo ikke længere levende celler. Så læder kan ikke længere beskytte sig selv. Det skal du så gøre.

Afhængig af hvilken slags læder du har at gøre med, så findes der forskellige plejeprodukter og -metoder. Læder er som sagt meget forskelligt. En blød ruskindsjakke har brug for en hel anden slags pleje end militærstøvler. En lædersofa har brug for andre plejemidler end en taske. Og så videre.

Find de rigtige plejeprodukter

Det kræver en del viden, at finde de rigtige plejemetoder og produkter. Det er ikke kun læderets art, der afgør hvordan det skal plejes. Også anvendelsen spiller en stor rolle. Læderstøvler fx skal gøres vandtætte, hvis du skal have glæde af dem. Samme gælder dog ikke for din fine lædersofa.

Relateret nyheder