blomsterbedHus & Have Nyheder Oplevelser & Livsstil 

Guide: sådan fjerner du ukrudt

Det er dejligt at eje en have, og de fleste boligejere elsker at tilbringe deres tid i netop haven om sommeren, men som altid er der selvfølgelig også en bagside af medaljen. Det er de færreste, der nyder at bruge tid på at fjerne ukrudt i hækken eller mellem stenene, da det kan tage flere timer afhængig af størrelsen på haven. Derfor har vi i denne artikel samlet nogle gode råd til, hvordan du lettest kan fjerne uønskede græsstrå, og i stedet bruge tiden på det du helst vil.

Der findes mange forskellige metoder til at fjerne ukrudt, og i gamle brugte man udelukkende et lugejern eller rive, men heldigvis findes der lettere metoder i dag som eksempelvis en ukrudtsbrænder eller sprøjtegift til haven. Et lugejern er dog stadig brugbart den dag i dag, hvis du vil komme roden helt til livs de steder, hvor det ellers kan være svært at komme til. Her er det vigtigt, at du ikke blot skraber overfladen, men faktisk får helt fat i roden – i nogle tilfælde vil du være nød til at lave et lille hul, som skal fyldes ud med jord igen for at få helt bugt med ukrudtet. Har du en stor have eller blot meget ukrudt, kan dette hurtigt tage flere dage, hvis du har negligeret din matrikel i længere tid.

ukrudt

Mest effektive metoder til at fjerne ukrudt

Der er ingen tvivl om, at det er lettere at fjerne ukrudt med både sprøjtemiddel og en brænder, men det oftest kun for kort periode. Det skyldes nemlig, at du ikke kommer den omtalte rod helt til livs ved blot at brænde overfladen. Til gengæld er processen langt hurtigere, og du slipper for at få dårlig ryg eller at sidde på knæ. Dog er der nogle tiltag, du kan gøre, for at få ukrudtet til at blive væk i de efterfølgende sæsoner. Et af de mest anvendte midler mod ukrudt er fiberdug, som skal placeres under det øverste jordlag, hvilket betyder at ukrudtet får svært ved at bryde gennem dette lag. Bagsiden af fiberdug er dog, at det vil være sværere for dig at vedligeholde en blomstrende have, eftersom større blomster og stauder skal graves dybere ned end laget med fiberdug.

En anden måde at holde mængden af ukrudt minimalt, kan være at vælge belægning til større områder haven. Med fliser samt sten på terrassen og rundt omkring i haven vil du gøre det vanskeligt for ukrudtet at ånde og dermed sprede sig. Lægger du pyntesten ved blomsterbedene kan de heldigvis stadige ånde – så det er en nem måde at holde dem fri fra ukrudt.

Er penge ikke det største problem for dig, så kan du forhøre dine nabodrengene om de ikke vil tjene en ekstra skilling ved fast arbejde henover sommeren. Så snart du har trimmet haven en enkelt gang om til sommeren, vil det være nok at med et par timeres arbejde en gang om ugen for at holde den pæn hele sæsonen igennem. På den måde kan du bruge din egen fritid på familie og afslapning.

Relateret nyheder